Mere om emnet:

Klage til Forbrugerombudsmanden over ”Lyt til dyret i dig selv”. Reklamekampagne for VW GOLF GTI.

”Survey finds BMW drivers have more sex Porsche drivers bottom of scale, German magazine says”, MSNBC-NEWS.

Mere om reklamer i www.trafikbogen.dk under ”Bilreklamer”

Reklame

Reklamer omgiver os overalt - det gælder også bilreklamer. Aviser, ugeblade, magasiner, kæmpe ”gavlreklamer”, radio og tv bugner med dem.

Film og tv-serier fra Hollywoods drømmefabrik er også fulde af biler og ikke kun i decideret road-movies: amerikanske film afspejler den amerikanske livsform i så høj grad er baseret på bilen - ud over at der er fortællertekniske grunde til, at det er tillokkende for en instruktør at sende sine karakterer ud på en køretur i en bil.

Danske film og tv-serier som "Nokolaj og Julie", Taxa og "Rejseholdet" har lært af sine amerikanske forbilleder, på samme måde som den danske livsstil i stadig stigende omfang ligner den amerikanske. Når hovedpersonerne i &rdquoNikolaj og Julie” bevægede sig rundt med store MPV-køretøjer og offroadere og ikke på cykel eller med bus og tog var det naturligvis ingen tilfældighed. De pågældende bilfabrikker stillede bilerne til rådighed som sponsorstøtte.

På denne måde præges vores tilgang til transport ved hjælp af massiv holdningspåvirkning fra mange sider. I denne sammenhæng er det ikke cykelhandlere og tog- og busselskaber, der sidder med reklamemilliarderne.

Bilfabrikkerne bruger meget store summer på at påvirke folks transportmiddelvalg og bilvalg. Der sælges ikke kun transportmidler, men drømme om status, romantik, sex, succes og eksotiske rejsemål.Hvis man sammenligner de reklamemidler, som bruges til at overtale forbrugerne til at købe bil og biludstyr, campingvogne og -udstyr, benzin, at rejse med fly med reklamemidler for cykler, busser og jernbane, så er der ikke meget tvivl om at den sidste del er langt mindre end den første

Og hvis man ser på de midler, der anvendes fra det offentlige på at overtale borgerne til at vælge transportformer, der er miljømæssigt og samfundsmæssigt mere bæredygtige er proportionerne endnu mere skæve: I nogle år fra 2000-2002 var der en landsdækkende miljøtrafikuge som dansk del af den europæiske "Bilfri by"-kampagne. Det årlige budget for den kampagne var ikke større end reklamebudgettet for en mellemstor bilforhandler.

Reklamens magt er i transportsammenhæng stort set i hænderne på bil-, olie- og flybranchen.